Onze fokkerij

Over onze fokkerij


In 2015 is Stal Bandamadur zich actief gaan richten op de fokkerij van IJslandse (sport)paarden. Dit idee is ontstaan doordat de financiële middelen destijds ontoereikend waren om een echt goed getraind sportpaard aan te schaffen, maar tijd en geduld geen issue was. Zo ontstond het plan om een jong talentvol paard aan te schaffen en deze zelf op te leiden. Daarnaast heeft de fokkerij mij altijd geïnteresseerd en werd het al snel een grote droom om mijn steentje bij te dragen in de fokkerij van IJslandse paarden. Dit naast mijn wens om ook zelf in de wedstrijdsport te kunnen rijden.

De eerste jonge merrie werd dan ook aangeschaft, Njala vom Schloss Nienover. In 2016 hebben we ons eerste fra Bandamanni veulen mogen verwelkomen van haar, namelijk Naepa fra Bandamanni. Zij scoorde op de Veulenkeuring erg goed (8.20 gangen, 8.0 int. 8.0 ext.). De combinatie met beide ouders heeft erg goed uitgepakt wat een extra stimulans gaf om meer van dit soort veel belovende veulens te gaan fokken. Ondanks dat er bij fokken ook altijd een stukje ‘’je weet maar nooit’’ zit haal ik mijn energie door de juiste combinaties te zoeken om zo mijn droom te verwezenlijken.

De focus ligt op de fokkerij van IJslandse paarden met potentie voor de (hogere) sport met daarbij een functioneel exterieur en sterke gewrichten. Het karakter is ook een enorm belangrijk aspect en daarom wordt er geselecteerd op meewerkende karakters, waar ook minder ervaren ruiters mee uit de voeten kunnen. Ook, een niet geheel onbelangrijk aspect, willen wij gezonde paarden op de wereld zetten die vrij zijn van eczeem. Helaas is dit niet altijd onoverkomelijk. Om het risico te reduceren wordt hier op geselecteerd bij het maken van een combinatie.

Onze fokdoelen  • Een meewerkend karakter

  • Goed gescheiden gangen

  • Een functioneel exterieur

  • Vrij van gebreken

  • Capaciteiten voor de sport

Verwacht 2024


Van de volgende combinatie verwachten wij een nakomeling:

KÆTI x ARTHUR FRÁ BALDURSHAGA


Bij ‘’Onze Paarden" vindt u meer informatie over onze merries.

Onze hengst


Momenteel hebben wij geen hengst ter dekking.